Βιογραφικό Ιατρού Καρδιολόγου Βραχάτη Αντώνιου

Ο κ. Αντώνιος Δ. Βραχάτης, έλαβε την ειδικότητα της Καρδιολογίας το 1982 και είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1973 με «Λίαν Καλώς».

Μετά από μία μακρά νοσοκομειακή θητεία στο ΕΣΥ, ασχολείται σήμερα με την ιδιωτική Ιατρική.

Διατηρεί καρδιολογικό ιατρείο στην Καλλιθέα επί της πλατείας Κύπρου (Ανδρέου Δημητρίου 3).

Παράλληλα έχει συνεργασία με την Κεντρική Κλινική (Ασκληπιού και Σκουφά, Αθήνα) για την εκτέλεση πράξεων επεμβατικής καρδιολογίας.

Εθνικό Σύστημα Υγείας - Εμπειρία

Από το 1982 έως τον Νοέμβριο του 2011, επί 29 έτη, προσέφερε τις υπηρεσίες του ως καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς» του Εθνικού Συστήματος Υγείας και εξελίχθηκε μέχρι το βαθμό του Διευθυντή.

Παράλληλα με την άσκηση κλινικής καρδιολογίας γρήγορα έστρεψε το ενδιαφέρον του στην αναδυόμενη τότε επεμβατική καρδιολογία. Εκπαιδεύτηκε προς τούτο αρχικά στο Ιπποκράτειο (1982) και εν συνεχεία σε δύο νοσοκομεία του εξωτερικού το London Chest Hospital, London, United Kingdom και το Catharina Ziekenhuis, Eindhoven, Netherlands (1988).

Ασχολήθηκε με όλο το φάσμα της σύγχρονης διαγνωστικής και επεμβατικής καρδιολογίας (καθετηριασμοί, ενδοστεφανιαία θρομβόλυση - πρώτη εφαρμογή σε ελληνικό νοσοκομείο -), συμβατική αγγειοπλαστική σε φυσικά αγγεία και μοσχεύματα, τοποθετήσεις stents, τοποθέτηση stent σε μυοκαρδιακή γέφυρα (πρώτη εφαρμογή σε Ελληνικό νοσοκομείο), αθηρεκτομές, τοποθετήσεις προσωρινών και μόνιμων βηματοδοτών) και ιδιαιτέρως με την αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα (primary angioplasty) που ξεκίνησε οργανωμένα στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς» ήδη από το 1996.

Μέχρι σήμερα έχει εκτελέσει περισσότερες από 5000 στεφανιογραφίες, 3000 επεμβάσεις αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων αρτηριών και 500 εμφυτεύσεις μονίμων βηματοδοτών.

Εκπαιδευτικό - Επιστημονικό Έργο

Έχει συμμετάσχει με περισσότερες από 50 εισηγήσεις ή προεδρίες σε επιστημονικά τραπέζια συνεδρίων ή ειδικών σεμιναρίων. Υπήρξε επί σειρά ετών τακτικός ομιλητής στα «μαθήματα της Τρίτης» της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συχνός ομιλητής στα εκπαιδευτικά προγράμματα άλλων πανεπιστημιακών κλινικών και μεγάλων κλινικών του ΕΣΥ. Έχει εκπαιδεύσει αρκετούς καρδιολόγους οι οποίοι εκτελούν με επιτυχία την κλινική και επεμβατική καρδιολογία στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων που έχουν δημοσιευτεί σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα έγκριτα περιοδικά. Τέλος, ο κ. Βραχάτης έχει διατελέσει Σύμβουλος Σύνταξης (Editorial Consultant) της Ελληνικής Καρδιολογικής Επιθεώρησης (Hellenic Journal of Cardiology), επίσημης επιστημονικής επιθεώρησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Διακρίσεις

Ως Επικεφαλής στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς».

  • Έκανε για πρώτη φορά ενδοστεφανιαία θρομβόλυση σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (1985)
  • Οργάνωσε την εφαρμογή αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων αρτηριών στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Γ.Ν.Α. Γεννηματάς, για πρώτη φορά στην Ελλάδα χωρίς την ύπαρξη in site Καρδιοχειρουργικής Υποστήριξης. Μέχρι τότε επεμβάσεις αγγειοπλαστικής είχαν διενεργηθεί μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο) και δεν ξεπερνούσαν τις 100 (1989).
  • Έκανε την πρώτη τοποθέτηση stent στην Ελλάδα (και 2η παγκόσμια) σε περίπτωση μυοκαρδιακής γέφυρας (1990).
  • Οργάνωσε τη συστηματική εκτέλεση αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων αρτηριών στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, (στο αιμοδυναμικό εργαστήριο του ‘Γ. Γεννηματάς’ έχουν γίνει οι περισσότερες τέτοιες επεμβάσεις στην Ελλάδα), 1996.

Ως Πρόεδρος της Ομ. Εργ. Αιμοδυναμικής & Επεμβατικής Καρδιολογίας της Ελλ. Καρδιολ. Εταιρείας.

Κατά τη θητεία του συντόνισε και συμμετείχε στη δημιουργία και τη λειτουργία της συντακτικής επιτροπής που συνέγραψε, για πρώτη φορά στην Ελληνική γλώσσα, κατευθυντήριες οδηγίες για τις επεμβατικές τεχνικές, που δημοσιεύτηκαν σε ειδικό τεύχος 100 περίπου σελίδων, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση, 2003;44 Συμπλήρωμα Α).

Εκπλήρωση Υποχρεώσεων

Ο κ. Βραχάτης υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Ιατρός, Δόκιμος Έφεδρος Σημαιοφόρος, στο Πολεμικό Ναυτικό. Υπηρέτησε επίσης επί 2 περίπου χρόνια ως αγροτικός ιατρός.

Οικογενειακή Κατάσταση

Είναι έγγαμος και πατέρας δύο νέων επιστημόνων. Ο Δημήτρης Βραχάτης είναι καρδιολόγος (το 2002 εισήχθη 3ος στην Ιατρική του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος από το ΕΑΠ & Διδακτορικής Διατριβής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Νίκος Βραχάτης είναι Χημικός Μηχανικός, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος MSc Σχεδιασμού Διεργασίων & Προϊόντων στο Πολυτεχνείο του Eindhoven της Ολλανδίας, σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.